Dekorasyon

Dekorasyonda Metal Malzemelerin Kullanım Alanları

Yaşam alanlarında kurguladığımız dekorasyon anlayışları her zaman birbirinden farklı detaylarla dolu. Kişisel zevkler, hayata bakış, günlük rutinler, güzellik algısı gibi farklı kriterlerin bir araya gelmesiyle kurguladığımız iç mekan düzenlemesinde her geçen yıl daha popüler hale gelen detaylara yakından bakma zamanı: Metal malzemelerin özgür dünyası.

Demir, çelik, ferforje, galvaniz, alüminyum, bakır, gümüş gibi malzeme çeşitliliğiyle metal formlar, son yıllarda daha çok renk ve görünümlerine göre tercihlere ayrılıyor. Pirinç, bronz, siyah metal, gümüş, altın… Mobilyadan aksesuara, tekstilden zemin ve duvar uygulamalarına varan geniş bir bakış açısıyla evinizin hemen her alanında konumlandırabileceğiniz metal dekorasyon elemanları, elegan ve yüksek kalite görünümleriyle karakteristik bir stil anlayışının en önemli tamamlayıcıları arasında.

Dekorasyonda metal malzeme kullanımı, ilk olarak endüstriyel tasarımlarla bir arada düşünülmeye başlansa da artık rustik bir görünümden minimalist bir duruşa, modern stilden klasik görünümlü yaşam alanlarına kadar her bakış açısının tamamlayıcısı konumunda.

Şık ve ferah bir his uyandıran metal dekorasyon ürünleri, kolay şekillendirilebilir oluşları sayesinde her detayla kullanılabiliyor. Bu da tercih alanınızı genişleten ve size özgürlük vadeden bir dünya yaratıyor. Parlak ya da mat yüzeylerle farklı farklı kullanılan bu malzemeler, iki farklı görünümüyle iki farklı algı yaratıyor. Parlak ve altın renginde bir sandalyeyi, mat haliyle düşündüğünüzde klasik görünümden modern ve şık bir tasarıma hızlı bir geniş yapmanızı sağlıyor. Öyleyse “Hangi metal malzemeyi hangi dekoratif çizgide ve hangi farklı dekor anlayışıyla kullanmalıyız?” sorusunun cevabını aramaya başlayabiliriz.

Ev Dekorasyonunda Pirinç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bakır ve çinkonun birlikteliğinden doğan pirinç alaşımlardan bahsedildiğinde akla ilk olarak kalitesi yüksek retro bir algı geliyor. Altın kadar değerli kabul edilen bu malzemeyi Romalılar, mimari ve iç mimaride oldukça sık kullanmış. Güzel bir görünüme sahip pirinç, eskitilmiş görüntüsüyle şimdilerde aynı popülariteye sahip.Son iki yılda dekorasyonda en tercih edildiği dönemini yaşayan pirinç, daha çok modern-klasik stilde karşımıza çıkıyor. Mat, parlak ya da hafif lekeli görünümde olmak üzere farklı dokunuşlara sahip pirinç ürünlere de en çok mermer dokular eşlik ediyor.

Aydınlatma tasarımlarında siyah renklerle birlikte kullanılan pirinç, yuvarlak formlarda kusursuz bir görünüm çiziyor. Özellikle sarkıt aydınlatma tasarımlarında dekoratif ampullerle kullanıldığında ışıltılı ve zengin bir ışık dağılımına yardımcı oluyor. Favori kullanım alanı ise yemek masalarının üzeri oluyor.

Orta ve yan sehpalarda mermer detaylarla birlikte hoş bir bütünlük sağlayan pirinci, küçük ölçekli yaşam alanlarında cam malzemeyle birlikte kullanarak daha hafif bir görünüm elde edebilirsiniz. Üzerine lacivert ya da gül kurusu renklerindeki seramik vazolarla kaliteli bir stil oluşturabilirsiniz.

Işıltısı yüksek bir diğer seçenek ise aynalar. Dekoratif ayna seçimlerinizde pirinç köşeleri tercih ederken oksitlenmiş ayna kullanırsanız daha güçlü bir etki yaratacağınızdan şüpheniz olmasın.

Banyo armatürlerinde ise pirinç malzeme, daha nostaljik ve cool bir görünüm sağlıyor. Örneğin beyaz bir küvetiniz varsa tercihinizi pirinç armatürlerden yana kullanabilirsiniz. Jüt ya da hasır kilimlerle iyi bir uyumu var.

Yatak odalarında pirinç karyola kullanımı, geçmişten günümüze sevilen detaylardan biri. Bu etkiyi günümüze uyarlamak için transparan bir tasarımla tercih edeceğiniz pirinç levha halindeki seperatörleri tercih edebilirsiniz.

Ev Dekorasyon Ürünlerine Bronz Dokunuşu

Bakırın çinko dışındaki tüm elementlerle yaptığı alaşımlardan elde edilen bronz, dekorasyonda görkemli ve göz alıcı bir yaşam alanı kurgulamak için sıkça kullanılıyor. Özellikle salon ve antre bölümlerinin vazgeçilmez malzemesi bronz, daha Kuzeyli ve dingin bir çizgide ilerliyor.Vazo tasarımlarında son yıllarda mat görünümüyle dikkat çeken malzeme, yoğun olarak dekoratif objeler bölümünde karşımıza çıkıyor. Genç ve dinamik stili destekleyen bronz, beyaz renkli mobilya ve ahşap seçenekleriyle düşünülüyor.

Daha koyu renkli alternatifleri ise avangard bir stile gönderme yapıyor. Sıklıkla heykelcik ve kaide tasarımlarında gördüğümüz bronz objeler, ışıltılı ve yüksek bütçeli yaşam alanlarının olmazsa olmaz dekoratif ürünler listesinde.

Gümüş Işıltısını Yaşam Alanlarına Dahil Etmek

Sıkça kullanılan ve zamansız olarak kabul edebileceğimiz gümüş, dekorasyonda en az takı dünyası kadar tercih edilir hale geldi. Son yıllarda parlak görünümü, yerini mat hale bıraksa da hem kaliteli hem de pahalı olması yönüyle değerini asla kaybetmiyor.Sofra dekorasyonunda tercih edilen gümüş ürünler, paslanmaz özelliği ile her daim ışıltısını koruyor. Daha çok klasik mobilya seçenekleriyle bir arada görmeye alıştığımız gümüşle artık modern ve genç görünümlü evlerde de karşılaşabiliyoruz.

Yine sofra dekorasyonunun bir devamı olarak şamdan tasarımlarında gümüş dikkat çeken bir detay. Özel günlerde hazırlanan sofraların olmazsa olmazı gümüş için mat ve koyu renkte tekstil ürünleri tercih edebilirsiniz. Antrasit koton kumaşlı bir masa örtüsü üzerine kurguladığınız bir masada ya da siyah-beyaz renklerde kadife bir berjerin kolçak ve ayak tasarımlarında gümüş malzemeyi tercih edebilirsiniz.

Siyah Metal Malzemenin Önlenemez Yükselişi

Kuşkusuz en sık kullanılan metal malzeme rengi olan siyah, farklı malzeme içerikleriyle kullanılıyor. Çeşitlilik açısından hemen her metal yüzeye uyum sağlayan siyah kaplama; ferforje, paslanmaz boru ve paslanmaz çelik yüzeylerde hayat buluyor.Dekoratif raf, ferforje sandalye, metal dolap gibi farklı kullanım alanlarına sahip olan siyah kaplı metallerin hemen her renk ve stille doğrudan uyum sağlayabilmesi, ona olan rağbeti artırıyor. Örneğin İskandinav stilde ya da klasik varaklı bir mobilya yanında veya rustik mutfak dekorasyonunda…

Yaşam alanlarında kullanım sıklığı düşünüldüğünde paslanmaz dekorasyon malzemeleri tercih etmek, neredeyse işin ilk adımını oluşturuyor. Uzun yıllar kullanılabilen ve hep yeni görünümüyle karakteristik bir stili destekleyen siyah kaplı metal malzemeler, aydınlatma elemanlarında da karşımıza çıkıyor. Özellikle lambader tasarımlarında ve endüstriyel aydınlatmalarda vazgeçilmezlerden biri.

Ferforje yatak tasarımlarında da tercih edilen bu malzemeyle gri boyalı bir duvar, renkli bir patchwork halı, beyaz çerçevelerle dolu bir dresuar ve elbette hafif uçuşan tekstil ürünleri uyum sağlayabiliyor. Siyahın ciddi etkisini olabildiğince dokunsal ve yumuşak tekstillerle yumuşatmak da eğlenceli yöntemlerden biri.